Fotorisme » Handig om te weten

Handig om te weten

Alcohol

Marokko is een islamitisch land. Alcohol is nagenoeg niet te krijgen. Echter weten wij twee adresjes in Chefchaouen waar het toch mogelijk is om een biertje te nuttigen. Ons advies is om, indien je toch alcohol wenst te drinken, dit in te kopen op de luchthaven in de Duty Free Shops.

 

Kleding

In de Marokkaanse cultuur is het voor vrouwen soms verstandiger om géén korte broeken en géén hemdjes te dragen. Kies voor broeken die over de knieën vallen en tshirts met mouwtjes om de schouders te bedekken. Hiermee kun je veel blikken en of vragen voorkomen.

 

Onderhandelen

Marokko kent een handelscultuur. Het handelen zit de Marokkanen in het bloed.  Zie het als een spel. . Ga je souvenirs kopen, ga dan de souk in met een prijs in gedachten. De verkoper zal standaard het drievoudige vragen. En je eerste bod ligt dan ook op een kwart of een derde van zijn genoemde prijs. Handgebaren, weglopen, argumentaties horen bij het spel. Onderhandelen geldt niet in supermarktjes. Doorgaans zal de gewiekste Marokkaanse handelaar jou proberen te overtuigen dat zijn prijs een officiële vastgestelde prijs is (bijvoorbeeld taxi's). Dit is echter nooit het geval. Wij zijn erachter gekomen, dat als men graag wat wil verdienen, men bereidt is tot onderhandeling. Jouw gedrag in onderhandeling met bijvoorbeeld een taxichauffeur en het vervolgens weglopen bij hem voor zijn belachelijke hoge prijs, zal worden gezien door een collega, die vervolgens achter je aan komt rijden en jou de juiste prijs geeft. It's all in the game!

Fooi

Iedere Marokkaan doet zijn best om het jou naar de zin te maken. Máár, heel vaak willen ze dan wel een centje verdienen. Hou dit in je achterhoofd. 

 

Bedelaars

Geef bedelaars géén geld. Hiermee hou je het gedrag in stand. Wil je een zichtbaar arm iemand helpen met geld, laat hem/haar jou dan helpen. Zo blijven beide partijen met een fijn gevoel achter.

 

Hash

Het rifgebergte is de grootste producent van kif (hash). Wij hebben tijdens onze hikes door de Rif over diverse marihuana-plantages gelopen. Hash wordt je op iedere straathoek aangeboden. Ook al ben je een fervent hash-roker, ga hier niet op in. Doe net alsof je het vreselijk vindt. Er zijn namelijk mensen bij die onder 1 hoedje met de politie spelen. Na een verkoop zullen ze de koper aanwijzen aan de politie. De gevangenisstraf in Marokko is heel zwaar en is het niet waard. 

Goedkope vliegtickets

Wij boeken onze tickets via onderstaande websites. Dit verschilt per aanbieder per keer, omdat wij altijd zoeken naar de beste aanbieding.

Leuke restaurantjes

Links volgen

Foto's ter inspiratie

Reisverzekeringen

Het is verstandig om een reisverzekering te boeken. Hiermee kun je bijvoorbeeld je bagage en je geld verzekeren op reis.

Camera's en fotografiebenodigheden

Chefchaouen op YouTube


Veel gestelde vragen

Heb ik een visum nodig?

Nee, je hebt geen visum nodig. Je hebt wél een geldig paspoort nodig dat bij vertrek uit Marokko nog minimaal 90 dagen geldig is.

 

Waarom bieden jullie geen vlucht aan in het pakket?

Dit hebben wij zo besloten omdat vluchten persoonlijk zijn. Zo is de afweging tussen comfort en bagage, maar ook locatie. Misschien wil je wel je reis verlengen en voor of na deze workshops nog naar een andere Marokkaanse stad reizen. Wij zijn in het verleden zo ook met de bus naar Marrakesh gereisd. Een compleet avontuur, voor 24 euro zaten we ongeveer 12 uur in de bus, maar konden we wel deze immens bijzondere stad bezoeken. Je kunt naar Tanger vliegen vanaf Amsterdam, Brussel-Charleroi en Dusseldorf Weze. Wij vliegen zelf vanuit Dusseldorf Weze met Ryanair en we boeken wél bagage bij, vanwege de camera's en andere apparatuur die we meenemen. De koffer of backpack gaat het ruim in, de camera's gaan mee de cabine in. Daarnaast ben je op deze manier zelf verantwoordelijk voor de juiste prijs en de tickets en kunnen we de prijs van de reis drukken. Je vliegt al naar Tanger met Ryanair vanaf 16 euro. Gemiddeld betaal je 49 euro en inclusief bagage en priority betaal je ongeveer 110 euro (retour!). de tarieven wijzigen dagelijks. Kijk eens bij Cheaptickets voor een voordelige vlucht.

 

Waarom bieden jullie niet alle diner's aan in het pakket?

Wij bieden een welkomstdiner aan op de eerste avond. Zo kan de groep met elkaar kennismaken. Máár een reis is ook nog steeds vakantie. Misschien heb je andere diner-wensen dan andere deelnemers. Wij geven wel tips voor de beste plekjes. En wij zullen zelf meedelen waar wij die avond gaan eten, wie zin heeft om zich bij ons aan te sluiten kan dat doen. Dat vinden we alleen maar gezellig. Ook hiermee kunnen we de prijs drukken en kun je zelf bepalen hoeveel je uit wil geven aan je diner. Gemiddeld kost een Tajine omgerekend ongeveer 4,5 euro. 

 

Wanneer is mijn reservering definitief?

Jouw reservering is definitief als je het volledige bedrag hebt overgemaakt aan ons. Je kan de reservering kostenloos annuleren tot 1 april. Na die datum bedragen de annuleringskosten 50%. Vanaf 23 april bedragen de annuleringskosten 100%.

 

Ik kan niet fotograferen, maar ik wil wel mee. Kan dat?

Onze reizen zijn uitermate geschikt voor bijvoorbeeld stellen waarvan slechts 1 partner fotografeert. Omdat we ook hikes en excursies aanbieden en er genoeg te zien valt in Chefchouen, is er voor ieder wat wils. Overigens kan de partner ook als model fungeren. 

 

Gaan jullie nog andere reizen aanbieden?

In de toekomst zullen we ook reizen aan gaan bieden naar Frankrijk, Montenegro, Marrakesh, Duitsland en waarschijnlijk ook naar New York.

 

Heb je nog andere vragen? Stel ze hieronder gerust.

Wie zijn de mensen achter Fotorisme.nl?

Wij zijn Jos Veldhuis (1960) en Marije Weterings (1979). Wij zijn fanatieke hikers en sinds 2,5 jaar een stel.  Marije is reeds 10 jaar beroepsfotograaf en heeft haar sporen verdient in de fotografie. Haar website en portfolio is te bekijken via www.marijeweterings.nl. Jos is de gastheer en reisleider en wil graag iedereen het naar de zin maken. Daarnaast is Jos een fervent hobby-kok en staat natuurlijk af en toe model voor Marije. Samen hebben we 4 kinderen.

 

Reisleider en gastheer Jos Veldhuis


Fotograaf Marije Weterings

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen